Case OR Group – joustavuutta ja läpinäkyvyyttä tuotantoon

 

Yritys ja haaste

OR Group –markkinointinimen takana ovat Olavi Räsänen –konserniin kuuluvat yhtiöt Olavi Räsänen Oy, Parla Floor Oy, Parlatuote Oy ja Savopak Oy. Yhtiöt keskittyvät puualan teolliseen tuotantoon ja pitkälle jalostettujen tuotteiden valmistukseen. Vuoden 2011 liikevaihto oli 47,1 milj. euroa ja yhtiöt työllistävät n. 300 henkeä.

Liiketoiminnan kasvu, tuotevalikoiman laajeneminen ja suhdannemuutokset asettivat uusia vaatimuksia yhtiöiden oston, valmistuksen ja varastojen ohjaukseen. Tavoitteena oli luoda systemaattinen varaston arvoa alentava toimintamalli, tuoda läpinäkyvyyttä tuotantoketjuun ja tarkentaa valikoiman hallintaa. Toimitusketjun ohjausta haluttiin kehittää kokonaisuutena siten, että kussakin tuotannonvaiheessa olisi oikea määrä raaka-aineita, puolivalmisteita ja lopputuotteita oikeaan aikaan.


"Expakin ohjelman toimitus on ollut hyvä projekti. Olemme tyytyväisiä." 
Mikko Mannila, kehityspäällikkö, OR group

Ratkaisu

OR Groupilla tavoitteena oli löytää Dynamics AX-toiminnanohjausjärjestelmän kanssa yhteensopiva työväline, jonka avulla se pystyisi alentamaan varastoihin sitoutunutta pääomaa. Ratkaisulta toivottiin helppokäyttöisyyttä ja joustavuutta. Sen avulla tulisi varmistaa saatavuutta, tunnistaa poikkeuksia ja ongelmatuotteita päivittäisessä työnteossa. Expakin ratkaisu otettiin ensi vaiheessa käyttöön Parla-Floorin lopputuotevaraston ohjauksessa. Ohjausarvojen lisäksi kullekin tuotantovaiheelle asetettiin tavoitetasot ja seurantamittarit, joiden avulla haluttiin pysyviä toimintamallien muutoksia. Tämän jälkeen Expakin ohjelman käyttöä on laajennettu muihin tuotannon vaiheisiin. Varaston ohjauksen lisäksi otettiin käyttöön Expakin raportointi, jolla automatisoitiin täsmäraportteja myynnin ja tuotannon tarpeisiin. Siten vähennettiin manuaalista Excel-työtä.

 

Tulokset

Toimitusketjuun läpinäkyvyyttä ja mittareita
Myyntiä ja toimitusketjun eri vaiheita pystytään nyt tarkasti seuraamaan. Asioihin voidaan puuttua heti, toimenpiteitä on tarkennettu ja uusia toimintamalleja on luotu.

Lopputuotevaraston arvo on alentunut - 25%
Lopputuotevaraston kehitys on ollut tavoitteiden mukaista ensimmäisen vuoden aikana. Hankkeen tavoitteena on aikaansaada vastaavia hyötyjä myös muissa tuotannon vaiheissa.

Manuaalisen työn väheneminen
Expakin ohjelman automaattiset täsmäraportit ovat vähentäneet manuaalista Excel-työtä. Myynnille ja tuotannolle on luotu lisää työaikaa automaattisilla selainpohjaisilla raporteilla.

Uudet toimintamallit
Resurssien niukkuudesta huolimatta uusia toimintamalleja on saatu ajettua menestyksekkäästi sisään. Kehitys on pitkäjänteistä työtä ja uusien toimenpiteiden sisäänajoa jatketaan.

 

OR group valitsi Expakin kumppanikseen

- Yhteistyön alkuvaiheessa oli positiivista, että Expakin varasto-ohjausta pääsi kokeilemaan omalla datalla. Ohjelman vahvuudet selvisivät saman tien, ohjelma on helppo käyttää ja halutun tiedon saa helposti. Expakin ratkaisu on toimintavarma, valottaa Mannila yhteistyön alkua.


"Expak on mahdollistanut meille nopeamman ja joustavamman reagoinnin."
Mikko Mannila, kehityspäällikkö, OR group

Positiivinen, aktiivinen ja joustava toimitus

Expakin ohjelman toimitus hoitui aikataulussaan maaliin, ja henki oli positiivinen kaiken aikaa. - Ohjelman toimitus on ollut hyvä projekti. Olemme olleet tyytyväisiä Expakin toimitusmalliin ja henkilöstön positiiviseen ja aktiiviseen toimintatapaan. Lähdimme heti miettimään konkreettisia keinoja, joilla loppuvarastoa saisi pienennettyä. Projektissa edettiin joustavasti ja saavutettavuus on ollut hyvä kaiken aikaa. Projekti meni aikataulussaan ja suunnitelman mukaan maaliin, toteaa Mannila tyytyväisenä.

 

Uusien toimintamallien sisäänajoa

Expakin ratkaisu on helpottanut arjen työtä OR groupilla. - Ohjelman avulla asiat nousevat tapetille, niitä voi nostaa tarkasteluun ja ne tulee helposti näkyville. Mikään väline ei tiputa varastoja. Joku muutos toimintatapaan tulee tapahtua, jotta päästään parempaan. Nyt meillä on väline, oikean suuntaisia tuloksia ja uusia toimintamalleja, joista vasta osa on laitettu käytäntöön meidän omista resursseista johtuen. Meillä on ideoitu lisää uusia toimintamalleja, joita ajetaan sisään tulevana vuonna. Tärkeintä on, että tiedämme mitä tapahtuu ja olemme luottavaisia sen suhteen, että kehitys tulee jatkumaan oikeaan suuntaan, summaa Mannila kehityksen tilannetta.

 

Tuloksekas yhteistyö laajenee

Expakin ohjelman käytöllä on saavutettu hyviä tuloksia. - Lopputuotevaraston kokonaismäärä on tippunut huomattavasti. Kun raaka-aineostajan kanssa otettiin seurantaan raaka-ainevarasto, niin se tipahti myös reilusti. Puolivalmisteiden osuutta on samaan aikaan nostettu, joka on mahdollistanut meille joustavamman ja nopeamman reagoinnin, listaa Mannila tuloksia.

- Tällä hetkellä Expakin varaston ohjauksen ratkaisu on palavereissa osana tavoiteasetantaa, toimenpiteiden suunnittelua ja seurantaa. Varastojen lisäksi saamme samalla katsottua vaivattomasti myynnit ja poikkeukset. Ohjelma toimii meillä hyvin, sitä käytetään myös jatkossa ja se laajenee muihin yksiköihin, Mannila päättää.

« Takaisin asiakkaisiimme
OR Group Olavi Räsänen Oy logo

OR Group

"Tuotannon läpinäkyvyys ja joustavuus paranivat."

Asiakkaan kuva
Mikko Mannila
Kehityspäällikkö
Toimiala
Teollisuus
Käyttäjät
Johto, Myynti, Tuotanto
Käytössä

Myynnin ennustaminen
Varaston ohjaus
Täydennysehdotukset
Saatavuusseuranta
Myynnin seuranta

Datalähteet
ERP
Verkkosivu
www.or-group.fi
Luontaistuotteiden tukkukauppa
Tukkukauppa
Ammattikeittiölaitteiden ja –tarvikkeiden maahantuonti
Työvaatteiden valmistus
Keittiötarvikkeiden ja ravintolakalusteiden tukkuliike
Elintarviketeollisuus
Kiinnitystarvikkeet ja -ratkaisut
Sisustustekstiilit
Verkkokauppa
Elintarviketeollisuus
Nosto-, siirto- ja käsittelyvälineiden maahantuonti
Elintarviketeollisuus
Askartelun ja kuvataiteen erikoisliike
Elintarviketeollisuus
Keittiövälineiden maahantuonti
Elintarviketeollisuus
Verkkokauppa
Valmistava teollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus
Elintarviketukku
Elintarviketeollisuus
Luontaistuotteiden maahantuonti
Elintarviketeollisuus
Pakkaustarviketukku
Elintarviketukku
Teräksen maahantuonti
Elintarviketeollisuus
Logistiikkapalvelut
Elektroniikkateollisuus
Eläinlääkäreiden tukkukauppa
Tekninen kauppa
Tukkukauppa
Kylmä- ja ilmastointitekniikan maahantuonti
Koneiden maahantuonti ja huolto
Tukkukauppa
Elektroniikan maahantuonti ja tukkuliike
Toimitilakalusteiden tukkukauppa
Lelu- ja paperitarviketukku
Kirurgisten tuotteiden maahantuonti
Terveydenhuolto
Linja-autojen valmistus ja jälkimarkkinointi
Elintarviketeollisuus
Elintarviketeollisuus

Ota yhteyttä

Keskustellaan lisää kehitystarpeista ja ratkaisuvaihtoehdoista.

puh. +358 40 7533 320 tai myynti(at)expak.fi

Täytä tietosi alla tai kysy lisää chatissa, sivun oikea alalaita. Vastaamme yhteydenottoosi mahdollisimman pian.

Oletko huomannut, että löydät meidät myös sosiaalisen median kanavista?

Seuraa meitä Facebookissa, LinkedInissä, Twitterissä, Ite wikissä ja YouTubessa.

Kuulet ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia ja positiivisia päivityksiä, meistä ja asiakkaistamme!